Fases van de overgang – 1. Premenopauze

Dit is de periode voorafgaan aan de menopauze. Pre betekend ‘voor’, Meno betekend ‘maand’ en Pauze betekend het stoppen.  De meeste vrouwen stoppen met menstrueren rond de 51ste levensjaar. De premenopauze begint al jaren eerder en kan zo’n 10 jaar duren. In de loop van het leven maakt het lichaam steeds minder eicellen aan. Om dit te compenseren wordt er extra veel Oestrogeen en Follikel- Stimulerend- Hormoon (FSH) aangemaakt (rijping eicel). Het oestrogeen niveau wisselt en de hoeveelheid progesteron neemt af. Tijdens de premenopauze begint dit proces van hormoonschommelingen. In het begin merk je hier niet altijd iets van. Pas wanneer je dichter in de buurt van de menopauze komt, zal je menstruatie veranderen. Dit noem je perimenopauze.

Door de hormonale disbalans kun je tijdens de premenopauze te maken krijgen met verschillende mentale problemen, bijvoorbeeld; met helder nadenken, concentreren en nieuwe informatie opnemen. Sommige vrouwen zijn sneller geïrriteerd, boos of krijgen te maken met stemmingswisselingen of neerslachtig zijn.

Mijn ervaring en ervaringen uit de praktijk

Ik was 42 toen ik merkte dat mijn menstruatie veranderde. Psychisch gezien was ik voor bezig met het loslaten van mijn vruchtbaarheid. Ik wilde geen kinderen meer maar ik werd me ervan bewust dat ik deze ook niet meer zou krijgen. Ik zag ineens overal baby s en jonge moeders en ging weer even terug in de tijd. Een mooie tijd. Maar na een tijdje was ik hier wel klaar mee. Ik was daaraan voorbij.

Wat ik vooral merkte was dat ik lichamelijk in verschillende fases kwam maar dat ik ook psychisch in verschillende fases kwam.

Ik kreeg lichamelijke ongemakken.

Ik wist dat ik opvliegers zou kunnen krijgen maar dat ik het gevoel zou hebben alsof er 100.000 mieren met bloedhete schoentjes aan over mijn rug zouden lopen, dat wist ik niet.

Ook niet dat ik een rode kring om mijn neus kon krijgen of ineens heel duizelig kon worden. Mijn kinderen zeiden “Mam, je bent weer aan het vliegeren als ik dat kreeg”. Ook wist ik niet dat ik meer gaatjes kon krijgen in mijn tanden omdat je mondspeeksel anders wordt en dat ik dus na 4x tegen de tandarts gezegd te hebben dat ik echt niet veel snoep, hij zei; Mary dat is de leeftijd, je bescherming is minder.

Tips voor de premenopauze

Het werd tijd dat ik daar iets aan ging doen. Ik ging me verdiepen in allerlei producten en kwam erachter dat er niet 1 product was maar dat je moet kijken wat het beste bij je past. Ik noem de producten op die de vrouwen in mijn praktijk als ondersteuning gebruiken:

Menohop

Maca

Ymea

Soya

A.Vogel Overgang

Je moet dus kijken wat bij jou werkt. Iedere vrouw is verschillend en er is niet zoiets als DIT is het middel.

Ik merkte dat ik baat had bij Maca en Reflexologie. (zie pagina Alternatieve geneeswijzen) Deze combinatie haalde de pieken ervan af.