Veelvoorkomende overgangsklachten

Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende klachten en symptomen van de overgang. Welke je precies ervaart is natuurlijk voor iedereen anders.

Emotionele klachten

Neerslachtigheid, angsten, paniek, geen zin meer in zorgen, invloed op je relatie en behoefte aan verandering, lege nestsyndroom.

Mentale klachten

Vergeetachtigheid en oestrogeen hebben een connectie. Geheugen, concentratie en leervermogen kan daardoor achteruit gaan.

Lichamelijke klachten

Opvliegers/ nachtzweten, verandering in de menstruatie, vaginale veranderingen, urineverlies en blaasontsteking, hoofdpijn en migraine, hartkloppingen, droge ogen/mond en neus, hoge bloeddruk, slaapproblemen, pijnlijke borsten, spier- en gewrichtsklachten.

Uiterlijke klachten

  • Gewichtstoename door hormoonschommeling, vertraging van de stofwisseling, stress, slecht slapen, traag werkende schildklier.
  • Huidverandering door: afname van Oestrogeen, eiwit collageen en elastine. Bv rimpels en verstopte huid.
  • Haarveranderingen door afname Oestrogeen. Haar uitvallen en dunnen en brozer worden, omdat er minder talg wordt afgescheiden en hoofdhuid minder doorbloed is. Er kan ook haargroei ontstaan waar dat eerst niet was.
  • Testosteronspiegel stijgt of daalt. Door afname van Oestrogeen de Testosteronspiegel een beetje stijgen. Lichaamsverandering, puistjes, een snor, overmatige beharing. De Testosteronspiegel kan ook dalen waardoor je vaak moe bent en nergens zin in hebt. Door tekort aan Testosteron neemt vaak ook de intensiteit van het orgasme af.
  • Door verandering in de Oestrogeenspiegel kan je vagina droger en je vaginaslijmvlies dunnen worden.

De meeste overgangsklachten nemen af of verdwijnen als de overgang voorbij is. Een paar overgangsklachten verergeren juist na die periode zijn hart- en vaatziekte en osteoporose

Hart- en vaatziekte

Hart- en vaatziekte verergeren na de overgang. Voor de overgang wordt het vrouwelijk lichaam beschermt door hormonen. Deze bescherming neemt af doordat het hormoonniveau daalt. Hierdoor stijgt het risico op hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk, beroerte, hartfalen of verdikking van de hartspier.

Bronvermelding: https://www.gezondheidsplein.nl/dossier/menopapuze- en overgangsverschijnselen/item120652