Fases van de overgang – 4. De postmenopauze

Dit is de periode na de laatste menstruatie. De eierstokken maken nu geen hormonen meer aan waardoor het evenwicht aan hormonen verstoord raakt. De vrouwelijke Oestrogeen hormonen die nog wel in het lichaam komen worden gemaakt in de bijnieren en het vetweefsel in plaats van in de eierstokken. Dit is niet voldoende om je hormonen in evenwicht te krijgen. Het kan nog enkele jaren duren voordat je lichaam en geest een nieuw evenwicht hebben gevonden. Gemiddeld duurt deze periode twee tot vijf jaar. Soms duurt het langer.

Door het verstoord evenwicht van de hormonen kun je postmenopauzaal nog steeds overgangsklachten hebben. De klachten zullen waarschijnlijk wel afnemen, maar ook dit kan schommelen.

Ik heb hier nog geen ervaring mee dus ik ga tzt mijn ervaring en tips delen. Ik hoor wel van vrouwen in de praktijk dat ze de tips die ik je eerder heb gegeven gewoon blijven toepassen.