Fases van de overgang – 3. Menopauze

De menopauze

Dit is het moment tijdens de overgang waarop je als vrouw de laatste ovulatie of eisprong en menstruatie hebt. Je kunt vooraf niet zeggen wanneer de menopauze plaats zal vinden.  Dit kun je pas een jaar later, als je geen menstruatie meer hebt vaststellen. De menopauze ontstaat doordat de vrouw geen eitjes meer heeft in de eierstokken. Bij de geboorte heb je ongeveer een miljoen eitjes. Iedere dag sterven er eicellen af. De eitjes maken het vrouwelijk hormoon Oestrogeen en Progesteron aan. De twee hormonen spelen tijdens de puberteit een belangrijke rol in de groei van het baarmoederslijmvlies. Ze zorgen voor rijping van het ei blaasje en de eisprong wat van belang is om later zwanger te worden. Rond de eerste menstruatie (rond het 13e jaar) heb je nog ongeveer 400.000 eitjes. Na elke menstruatie wordt het aantal opgeslagen eitjes minder. Rond de menopauze is de voorraad eicellen zodanig afgenomen dat de eierstokken minder Oestrogeen en Progesteron produceren. Hierdoor raakt de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld, je krijgt geen eisprong meer. Dit typeert de menopauze. Je hebt de laatste menstruatie gehad.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat de vrouwelijke hormonen met elkaar in balans zijn. Doordat de hormoonspiegel ronde de menopauze daalt, raakt het evenwicht van hormonen verstoort. Dat kan verschillende klachten veroorzaken

Ik heb hier nog geen ervaring mee dus ik ga tzt mijn ervaring en tips delen. Ik hoor wel van vrouwen in de praktijk dat ze de tips die ik je eerder heb gegeven gewoon blijven toepassen.