De drie kanten van een Burn-out

Het hebben van een burn-out heeft niet alleen met je lichaam te maken of alleen met je psyche. Als je de burn-out holistisch bekijkt zien we dat er naar het geheel moet worden gekeken. Immers in een holistisch denkwijze neem je het totaalplaatje mee.  Dus ook de verbinding naar jezelf, je ziel (zielebeleving). Je weet wel dat stukje waarom je iets meemaakt.

En nu weet ik dat dit heel overkoepelend is, maar door deze 3 eenheid als 1 te gaan zien kijk je dus naar en je lijf en je psyche en naar het waarom. Nu weet je niet altijd het waarom, maar je kunt jezelf wel de vragen stellen; waarom overkomt mij dit? Wat kan ik hiervan leren? Is er iets wat ik zou kunnen veranderen?

Door de burn-out te benaderen vanuit een drie-eenheid van lichaam, psyche, zielebeleving of verbinding naar jezelf, krijg je een completer plaatje.

Als je iets meemaakt wat lichamelijk is, heeft dit ook effect op je psyche en als je iets meemaakt wat je psyche raakt heeft dit ook effect op je lichaam. In allebei de gevallen heeft dit ook een effect op de verbinding naar jezelf. Als je iets meemaakt wat heftig is, verander je.

Als mensen bij mij in de praktijk komen ga ik altijd kijken waar de ingang zit.

Is het lichamelijk?

Is het psychisch?

Is het de verbinding naar jezelf?

De een heeft gewoon letterlijk te hard gewerkt, te veel gedaan, te weinig rust gepakt.

De ander heeft iets heftigs meegemaakt wat gewoon te veel was psychische

En weer een ander zit niet op 1 lijn met hoe hij of zij eigenlijk zou willen zijn.

Soms ontstaat er een combinatie en altijd heeft het ene effect op het andere.

Er wordt te vaak gedacht dat een burn-out een psychische klacht is of een depressie en alhoewel dat zeker voorkomt, heb ik de ervaring dat dit vaak ook niet het geval is.