Fases van de overgang – 2. Perimenopauze (2/2)

Tweede fase binnen de Perimenopauze

Ik heb echt ervaren dat een fase ook meerdere fases kan hebben. Vandaar dat ik deze de tweede fase van de perimenopauze noem. In deze fase zit ik nu.

De fase daarna was er eentje van een paar maanden geen menstruatie en dan ineens weer wel. Er bleven langere periodes tussen. Ik vond dat wel prettig. Mijn ijzer ging weer omhoog en ik had weer meer energie.

 In deze periode was ik vooral bezig met ouder worden. Daar heb ik wel even moeite mee gehad. Zeker toen ik 50 werd. Dat klinkt gelijk zo oud vond ik. Je bent niet meer die jonge vrouw en ook al voel je je nog wel zo, je krijgt een rimpeltje hier en daar. Daar probeer je dan als vrouw iets aan te doen. Nu heb ik altijd wel mijn huid goed verzorgt maar ik ging nu ook andere producten gebruiken.

En toen kwamen de opvliegers ‘s nachts. Wat een ellende vond ik dat. In mijn praktijk zeiden de vrouwen al dat ze onder hun dekbed een extra losse laken deden omdat je de hele nacht bezig bent met deken op je, deken van je af. Je krijgt het dan warm en dan zonder dekbed na een tijdje weer koud. Dat hielp. Sommige vrouwen zweten zich kapot. Gelukkig had ik dat niet maar wat heb ik het warm gehad. Je komt er dan echt achter hoe hard je je slaap nodig hebt. Kapot was ik, want alles loopt gewoon door. Ging ik ’s middags maar even naar bed als het kon.

Ik ging weer terug naar de Reflexologie en dat hielp. De pieken waren er na 4 behandelingen af. Ik sliep weer. Wat een zegen. De fase daarna had ik ineens een hele tijd geen menstruatie. 4 maanden niks en dan kreeg ik 1 week wel de menstruatieklachten; pijnlijke borsten, onderbuik, boven benen, was ik niet fit maar had ik dus amper bloedverlies. Je denkt dan; dat komt de volgende keer weer, maar nee hoor.

Tips voor de tweede fase

Ik kreeg een droge huid en ging mijn huid dus beter verzorgen. Je hoeft niet altijd hele dure cremes te gebruiken om je huid goed te houden. Ik vind de dagcreme met kamille van Jacob Hooy heel fijn, die is maar een paar euro. En ik gebruik ook de Eucerin hyaluron filler voor plekjes waar je wat meer rimpeltjes hebt.

Mijn moto blijft nog altijd; charmant ouder worden. De botox en lip-fillers, is een circus die aan mijn deur voorbijgaat. Wat ik heel positief vond aan deze periode is dat je een soort rust over je heen krijgt van; ik ben wijs, zoek het maar lekker uit allemaal en ik ben klaar met onzekerheden. Je wordt ook krachtiger tijdens de overgang. Het is alsof alles nog even voorbijkomt en dat je dan de balans opmaakt. Heel verhelderend.

Hoe rustiger en meer in balans, hoe beter je het kan handelen is mijn tip. Je moet echt goed voor jezelf zorgen! Wandelen, rusten, goed water drinken, stress verminderen enz.

Zeker tijdens die laatste loodjes!